8 jaar en ouder

DRAKENVUUR (Illustraties Joachim Snyers)

Yorna en de van draken bezeten Reinout ontmoeten een professor in de drakologie. Dankzij deze rare snuiter belanden ze in een spannende parallelle wereld vol draken. Ze raken er bevriend met het blauwe draakje Garold, die ze helpen in zijn strijd tegen de tiran Ravenick en zijn vuurspuwende volgelingen. Er moet onder meer een queeste worden volbracht om de wereld te redden van een hels drakenvuur. Kunnen Yorna en Reinout deze uitdaging aan? (Uitgeverij Clavis)

HET PROEFJESSCHRIFT VAN OPA (Illustraties Chris Vosters)

Aika moet gaan logeren bij opa. Tegen haar zin, want ze kent de man helemaal 
niet, omdat mama en opa al heel lang ruzie hebben. Toch raakt Aika langzaam maar zeker betoverd door haar grootvaders passie voor wetenschap en techniek. Samen met de slechthorende buurjongen Charles besluit ze om de band tussen mama en opa weer te herstellen. Maar eerst moeten ze achterhalen wie er heeft ingebroken in opa’s werkplaats. (Uitgeverij Clavis)

VOOR HETE VUREN (Illustraties: Frodo de Decker)

Opnieuw een boek met het duo Brit en Boris in de hoofdrol. In ‘Voor hete vuren’ gaan Brit en Boris op onderzoek uit. Hun vriend Bert is spoorloos verdwenen en de politie weigert de zaak te behandelen. Bijna tegelijkertijd werd de plaatselijke supermarkt overvallen. Is er een verband? Het speurwerk leidt het tweetal naar allerlei gevaarlijke situaties: ze ontmoeten een bende criminele drugsfabrikanten, ze komen op het spoor van chantage rond drugsafval en als ze opgesloten zitten in een garage, wordt die in brand gestoken. Komt ook dit avontuur tot een goed einde? Een spannend boek waarin de ondernemende hoofdpersonen het vuur aan de schenen wordt gelegd, maar waarin ze zich ook dapper weren. (Uitgeverij: Clavis)

MIJN PAKE IS CRAZY! (Illustraties Michel Bouma)

Een meertalig boek (Nederlands, Fries, Engels) waarin Femke bij haar eigenzinnige grootvader (pake) logeert. Als diens grote kunstwerk wordt vernield, gaat zij samen met de Ierse buurjongen Sean op zoek naar de dader. Maar hoe krijgen ze het voor elkaar dat de expositie van Pakes werk in het museum kan doorgaan?
Het boek maakt deel uit van het kunstproject Keunst en Fleanwurk. De illustraties bestaan uit foto’s van werk van de conceptueel kunstenaar Michel Bouma.

 WERK AAN DE WINKEL (Illustraties: Frodo de Decker)

Als de aardige winkelier Onno door schulden zijn winkel dreigt te verliezen, komen Brit en Boris in actie. Onno helpen blijkt nog niet zo eenvoudig, want ze worden dwars gezeten door iemand die erg veel belang heeft bij Onno’s ellende. De man blijkt in staat tot uiterst gemene acties. Hoe kunnen Brit en Boris samen met hun klasgenoten ondanks deze tegenwerking erin slagen de winkel voor Onno te behouden?
Een verhaal waarin leren ondernemen een plaats krijgt. Eerste deel uit een serie rond het duo Brit en Boris. (Uitgeverij: Clavis)

SCHOKKEND, aardbevingen in Groningen (Illustraties: Gé Hulzebos)

Als Sterre en haar vriendinnen hun boomhut vernield aantreffen, is al snel hun conclusie dat dit het werk van de jongens zal zijn. Als ze vervolgens wraak willen nemen, zijn ze er getuige van dat het hol van de jongens instort. Reden van de vernieling van de boomhut zowel als het hol zijn aardbevingen. Als op school deelgenomen wordt aan een wedstrijd op het gebied van groene energie, weten Sterre en Berend dit te verbinden met het onderwerp aardbevingen dat in hun omgeving sterk leeft. Met een aardbevingsbestendige boomhut voorzien van alternatieve energiebronnen gaan ze de strijd aan met andere Nederlandse scholen.
‘Schokkend’ is een verhaal voor leerlingen in de bovenbouw van de basisschool. Naast het verhaal dat beurtelings door de hoofdpersonages Sterre en Berend verteld wordt, bevat het boek informatiedelen over gaswinning, aardbevingen en over Groningen. (Uitgeverij Levend Leren)