8 +

GRIEZELTOCHT – 10+

‘Spannend tot het eind; voor lezers met stalen zenuwen.’
Een hechte vriendengroep gaat mee op een schoolkamp dat dicht bij een groot bos wordt gehouden. In dat bos nemen ze stiekem deel aan een nachtelijke speurtocht rond het thema griezelen. In het donkere bos loopt de speurtocht totaal uit de hand. Op een bepaald moment moeten de vrienden zelfs vrezen voor hun leven. Ze vragen zich af wie achter de bizarre griezeltocht zit. En wat heeft hun meester er mee te maken? Dan raken twee vrienden vermist, ontdekken ze vreemde zaken rond een ruïne, worden ze bijna bedolven onder een zandmassa en dan is er een ontmoeting met… een weerwolf.
(Uitgeverij Sam Northerlake)

GAMEREIS NAAR DE PREHISTORIE (Illustraties Luc Houweling) – 9+

Als Joska samen met Milan en Storm een computerspel speelt en daarin het hoogste level bereikt, worden Milan en zij letterlijk het spel ingezogen. Ze reizen terug naar de prehistorie. Daar vragen ze zich af of het nog wel een game is waarin ze zijn beland. Zijn ze echt zo ver teruggegaan in de tijd? In ieder geval lijken ze zelf geen macht meer over het spel te hebben en dat terwijl er op ze wordt gejaagd, zoals door een woeste beer. Hoe komen ze terug? Kan Storm ze helpen? (Uitgeverij Sam Northerlake)

BV BOEBIETREP (Illustraties Heleen van den Broek) – 10+

Wanneer Wout met zijn vrienden boobytraps bedenkt om hun geheime hut tegen lastpakken te beveiligen, slaat zijn fantasie totaal op hol. Hij komt op het idee een boobytrap-imperium op te bouwen. Hijzelf wordt natuurlijk de baas, maar voor hij het weet, begint zijn ‘personeel’ te rebelleren. Misschien omdat de boobytraps uitdraaien op regelrechte rampen? Een maf verhaal met een lach en een traan, maar vooral veel hilarische verwikkelingen. Voor lolbroeken vanaf 10 jaar. (Uitgeverij Clavis)

BANG VOOR DE BAL (illustraties Paul Oole) – 10+

De vader van Teun was een geweldige voetballer. Teun zou maar wat graag in zijn voetsporen treden. Maar opeens lijkt de jongen bang voor de bal en faalt hij op belangrijke momenten. Gelukkig wordt hij gered door een voetbalvaantje dat zijn overleden vader ooit won. Voor even. Want als het vaantje wordt gestolen, lijkt alles weer mis te lopen … Een sportief en spannend verhaal over geloven in jezelf. Voor voetballiefhebbers vanaf 10 jaar. De illustraties en de geweldige cover zijn van Paul Oole. (Uitgeverij Clavis)

VOL GAS! (illustraties Heleen van den Broek) – 10+


Bij Wout thuis hebben ze het niet breed. Als hij op een vernielde crossmotor stuit, ziet hij daarin de mogelijkheid zijn leven een positieve wending te geven. Hij wil de motor opknappen om aan wedstrijden deel te nemen. Onderweg raakt hij verliefd op een leuk motorcrossend meisje, maar hij komt in de liefde zowel als bij het crossen een tegenstander tegen. Voor de jeugd vanaf twaalf jaar. (Uitgeverij Clavis)

VLAM IN DE PAN ! (Co-auteur: Anneke Gebert – illustraties Annelies Vandenbosch) – 10+


Koken met oma. De tweeling Liv en Edu vindt niets zo leuk als dat. Oma is bijna blind, dus in de keuken zijn zij haar ogen en handen. Het kokerellen wordt echter meer dan zomaar een hobby wanneer een restaurant in het dorp de deuren moet sluiten. Liv en Edu proberen de arme restauranthoudster te helpen door voor haar gasten te koken. Maar iemand in het dorp is daar helemaal niet blij mee …Een leesboek om van te smullen. Met een 40-tal recepten én met keukentips! (Uitgeverij Clavis)


ALLEN VOOR ÊÊN
(illustraties Frodo De Decker)

Brit en Boris zien hoe twee mannen hun leeftijdgenoot Tuan meesleuren. Ze weten de jongen te bevrijden uit de handen van deze meedogenloze mensensmokkelaars, maar dan begint hun avontuur pas. Tuan moet onderduiken op de schoolzolder. En dat lijkt prima te gaan, totdat de jongen wordt verraden. Bovendien wordt hun geliefde meester overgeplaatst, verdwijnt Boris én moet Tuan uiteindelijk terug naar zijn eigen land. Weten Brit en Boris het onheil te keren? Voor avonturiers vanaf 8 jaar. (Uitgeverij Clavis)

DRAKENVUUR (Illustraties Joachim Snyers)

Yorna en de van draken bezeten Reinout ontmoeten een professor in de drakologie. Dankzij deze rare snuiter belanden ze in een spannende parallelle wereld vol draken. Ze raken er bevriend met het blauwe draakje Garold, die ze helpen in zijn strijd tegen de tiran Ravenick en zijn vuurspuwende volgelingen. Er moet onder meer een queeste worden volbracht om de wereld te redden van een hels drakenvuur. Kunnen Yorna en Reinout deze uitdaging aan? (Uitgeverij Clavis)

HET PROEFJESSCHRIFT VAN OPA (Illustraties Chris Vosters)

Aika moet gaan logeren bij opa. Tegen haar zin, want ze kent de man helemaal 
niet, omdat mama en opa al heel lang ruzie hebben. Toch raakt Aika langzaam maar zeker betoverd door haar grootvaders passie voor wetenschap en techniek. Samen met de slechthorende buurjongen Charles besluit ze om de band tussen mama en opa weer te herstellen. Maar eerst moeten ze achterhalen wie er heeft ingebroken in opa’s werkplaats. (Uitgeverij Clavis)

VOOR HETE VUREN (Illustraties: Frodo de Decker)

Opnieuw een boek met het duo Brit en Boris in de hoofdrol. In ‘Voor hete vuren’ gaan Brit en Boris op onderzoek uit. Hun vriend Bert is spoorloos verdwenen en de politie weigert de zaak te behandelen. Bijna tegelijkertijd werd de plaatselijke supermarkt overvallen. Is er een verband? Het speurwerk leidt het tweetal naar allerlei gevaarlijke situaties: ze ontmoeten een bende criminele drugsfabrikanten, ze komen op het spoor van chantage rond drugsafval en als ze opgesloten zitten in een garage, wordt die in brand gestoken. Komt ook dit avontuur tot een goed einde? Een spannend boek waarin de ondernemende hoofdpersonen het vuur aan de schenen wordt gelegd, maar waarin ze zich ook dapper weren. (Uitgeverij: Clavis)

MIJN PAKE IS CRAZY! (Illustraties Michel Bouma)

Een meertalig boek (Nederlands, Fries, Engels) waarin Femke bij haar eigenzinnige grootvader (pake) logeert. Als diens grote kunstwerk wordt vernield, gaat zij samen met de Ierse buurjongen Sean op zoek naar de dader. Maar hoe krijgen ze het voor elkaar dat de expositie van Pakes werk in het museum kan doorgaan?
Het boek maakt deel uit van het kunstproject Keunst en Fleanwurk. De illustraties bestaan uit foto’s van werk van de conceptueel kunstenaar Michel Bouma.

 WERK AAN DE WINKEL (Illustraties: Frodo de Decker)

Als de aardige winkelier Onno door schulden zijn winkel dreigt te verliezen, komen Brit en Boris in actie. Onno helpen blijkt nog niet zo eenvoudig, want ze worden dwars gezeten door iemand die erg veel belang heeft bij Onno’s ellende. De man blijkt in staat tot uiterst gemene acties. Hoe kunnen Brit en Boris samen met hun klasgenoten ondanks deze tegenwerking erin slagen de winkel voor Onno te behouden?
Een verhaal waarin leren ondernemen een plaats krijgt. Eerste deel uit een serie rond het duo Brit en Boris. (Uitgeverij: Clavis)

SCHOKKEND, aardbevingen in Groningen (Illustraties: Gé Hulzebos)

Als Sterre en haar vriendinnen hun boomhut vernield aantreffen, is al snel hun conclusie dat dit het werk van de jongens zal zijn. Als ze vervolgens wraak willen nemen, zijn ze er getuige van dat het hol van de jongens instort. Reden van de vernieling van de boomhut zowel als het hol zijn aardbevingen. Als op school deelgenomen wordt aan een wedstrijd op het gebied van groene energie, weten Sterre en Berend dit te verbinden met het onderwerp aardbevingen dat in hun omgeving sterk leeft. Met een aardbevingsbestendige boomhut voorzien van alternatieve energiebronnen gaan ze de strijd aan met andere Nederlandse scholen.
‘Schokkend’ is een verhaal voor leerlingen in de bovenbouw van de basisschool. Naast het verhaal dat beurtelings door de hoofdpersonages Sterre en Berend verteld wordt, bevat het boek informatiedelen over gaswinning, aardbevingen en over Groningen. (Uitgeverij Levend Leren)