informatief

Drenthe, plekken met een verhaal
Auteurs: Menno van Veen en Folkert Oldersma           Fotografie: Jelle Gebert

Weet u
-dat een Drents dorp ooit te boek stond als zeehaven?
-dat het meisje van Yde niet in Yde werd gevonden?
-waardoor de toren in Oosterhesselen los staat van het kerkgebouw?
-u waar de verhalen rond de witte wieven op zijn gebaseerd?

Drenthe kent veel plekken met aansprekende verhalen. Een standbeeld of gedenksteen, een bijzonder gebouw, een begraafplaats verscholen in een bos, een vreemde straat- of plaatsnaam; wat is het verhaal dat erbij hoort?
De schrijvers gingen op zoek naar opmerkelijke verhalen die in Drenthe aan bepaalde plekken verbonden zijn. Verhalen die vaak niet bekend zijn bij het grote publiek maar die wel het bijzondere van zo’n plek naar voren halen. Komen naast onbekende ook relatief meer bekende verhalen aan bod, dan wordt er een ander en soms nieuw licht op geworpen.

De toegevoegde fietsroutes en de exact aangegeven plaatsbepalingen maken het mogelijk de plekken te bezoeken.
De onderwerpen in ‘Drenthe, plekken met een verhaal’ zijn zeer gevarieerd: waarom heet een bepaalde straat zo, waarom staat een Chinees paviljoen bij een boerderij en waarom een kerk ver buiten het dorp? Een joodse begraafplaats, een dichteres in Roden, onderduikersholen, bluesmuziek, een café, volksverhalen, strijd om hoge kerktorens, het hallenhuis, een natuurgebied dat een archeologisch reservaat blijkt te zijn, een veenbrug, Drentse cowboys, een schans die wellicht geen schans was, nepboerderijen bij vliegveld Eelde, duivelsroosters bij kerken, uitkijktorens om de Russen in de gaten te houden, een boerenopstand, grensmarkeringen, antennes van een ruimtetelescoop, …