verwacht & recensies

In 2023 verschijnen:

Ontdekkingsreizen – informatief jeugdboek – uitgeverij Clavis – najaar

Gamereis naar de prehistorie – Uitgever Sam Northerlake – najaar

Afstraffing – Uitgever Ellessy – najaar

Kerstromance – Uitgever Ellessy – najaar

RECENSIES

Over BV BOEBIETREP

Wout is een beetje druk, chaotisch en kan heel goed overdrijven. Door hem als hoofdpersoon dit verhaal in de ik-vorm te laten vertellen maakt het verhaal extra grappig. Al vertellend probeert Wout te relativeren maar zeker ook iedereen te behoeden van de streken van Mr A. Je kan op je vingers natellen dat dat gedoemd is te mislukken zodat er voor ons een verre van saai verhaal is geschreven. De hoofdstukken zijn niet te lang, het speelt zich af in zo’n 53 dagen. De hoofdstukken hebben als titel dag 1, dag 2 etc. en verlopen chronologisch. Het is niet al te dik wat aanmoedigt tot lezen. Zelfs bij kinderen die lezen echt niet leuk vinden. Taalgebruik is eenvoudig, passend bij de doelgroep, en de kleine illustraties zitten overal in het verhaal. Het verhaal heeft een lekker tempo en een flinke scheut humor.. (Conny Schelvis-Mens) #kinderboekenenyarecensie

Over ‘VLAM IN DE PAN!’

‘Ik vond hem leuk!’ schrijft BOEKENBENDE over ‘VLAM IN DE PAN!’. ‘Geen ingewikkeld verhaal, niet superspannend, gewoon prima. Maar gewoon is het boek allerminst. De combinatie met de diverse gerechten die door kinderen vanaf een jaar of 8 prima zelf zijn te bereiden, maken ‘VLAM IN DE PAN!’ speciaal. Een leuke manier om kinderen die niet zo graag in de boeken zitten, maar wel graag in de keuken staan, aan het lezen te krijgen. Er is een prachtig geheel van gemaakt.’ (‘Vlam in de pan!’, een uitgave van Clavis met illustraties van Annelies Vandenbosch)

Over ‘ALLEN VOOR ÉÉN’

‘Actueel, spannend en herkenbaar, en een vleugje romantiek. Alles voor een leuke leeservaring!’ (Leestafel.info)

‘Leesboek rondom een actueel thema, geschreven in vlot Nederlands, met humor en dialogen die je aan het denken zetten, met wisselend perspectief van Brit of Boris. Zwart-wittekeningen ondersteunen en verlevendigen de tekst. Solidariteit in tijden van toenemend individualisme.’ (NBD-Biblion)

Over ‘HET PROEFJESSCHRIFT VAN OPA’:

‘Een vlot verhaal met origineel uitgewerkte personages die je al snel leert kennen en waarderen. Het taalgebruik is helder en prima op de doelgroep afgestemd. Het verhaal bevat veel achtergrondinformatie en er worden proefjes aangeboden die de lezers zelf kunnen uitvoeren. De vormgeving is speels, maar duidelijk. De proefjes zijn in aparte blokken op ruitjespapier genoteerd, de bevindingen worden ondersteboven gedrukt. Een aanrader voor onderzoekende lezers vanaf ca. 9 jaar.
’ (NBD-Biblion)

‘Wat ik erg positief vind aan ‘Het proefjesschrift van opa‘ is de afwisseling tussen tekst en illustratie én dat er regelmatig dingen in het boek staan die de lezer zelf uit kan voeren. Hierbij valt te denken aan: het maken van brooddeeg, het kiemen van bonen en het maken van CO2. Maar er staan ook extra informatieve stukken in het boek. Zo leer je als lezer meer over de vleermuis, de uitvinder van het slingeruurwerk en de werking van de krukas. Ik denk dat de lezers hierdoor gemotiveerd worden om de recepten en proefjes te lezen en uit te voeren en doordat de informatieve stukken gekoppeld zijn aan het verhaal in het boek, zullen de lezers deze ook graag lezen. Mijn recensie mag duidelijk zijn, ik ben positief gestemd over ‘Het proefjesschrift van opa‘ en vind dit boek zeker een aanrader.’ (jufbeau.com)

Over ‘DRAKENVUUR’:

Een heerlijk vlot weglezend boek voor kinderen die gek zijn op sprookjes, draken, of gewoon een goed verhaal. Door de korte zinnen en het eenvoudige taalgebruik is het verhaal goed afgestemd op de doelgroep, maar dat is absoluut niet ten koste gegaan van het geheel. Het voelt in veel opzichten zelfs volwassen qua inhoud en opbouw en is voorzien van een subtiele humor die aansluit bij de doelgroep. Reinout en Yorna zijn grappige en sympathieke karakters. Fijne toevoeging aan het segment sprookjesachtige avonturen.’ (NBD-Biblion)

Over ‘SCHULDIG’:

‘Echt 5/5 sterren waard’ (nathalie_loves_books)

‘We gaan al zappend van de ene naar de andere ellendige situatie. Als lezer kom je bijna niet op adem.’ (NBD-recensie)

Schuldig van Folkert Oldersma is een superspannend jeugdverhaal dat je vastgrijpt vanaf de eerste bladzijde en je niet meer loslaat. Het zit vol actie, mysterie, verdriet, vriendschap en zelfs snufjes liefde. Door de vlotte schrijfstijl vlieg je over de pagina’s en zal het niet lang duren voor je dit boek over een simpel meisje en haar mysterieuze stalker hebt uitgelezen. Een aanrader voor jongeren die net terugdeinzen voor een flinke dosis aan spanning. (Chicklit)

Over ‘DODELIJK BERICHT’:

‘Je kon je goed in haar inleven, want al haar emoties werden heel erg duidelijk verwoord. Hier kunnen sommige schrijvers nog van leren. Ik vond het ook super leuk om samen met Quirine opzoek te gaan en de mogelijke dader achteraan te gaan. Dit boek heeft me tot op het laatste moment in zijn greep gehouden. Heerlijk boek als je echt van thrillers houd. En hij leest super snel weg. Ik heb een nieuwe favoriete YA-boek ontdekt door deze mogen te recenseren.’ (nathalielovesbooks)

Het boek is vlot en spannend geschreven. Quirine is een nieuwsgierig meisje, dat erg past bij de leeftijd, en komt door haar nieuwsgierigheid ook terecht in een aantal gevaarlijke situaties. Zo is er een jongen op school die haar erg ziet zitten, en haar seksueel belaagd. Ook de gevolgen van (cyber)pesten komen aan bod. Dit zijn erg belangrijke thema’s voor jongeren van deze leeftijd, en Dodelijk bericht maakt dit bespreekbaar. De combinatie van deze thema’s met het thriller gehalte maken dit boek erg interessant en aantrekkelijk.’ (Bright Blue Books)

Een boek met een heel herkenbaar onderwerp: cyberpesten. Je leest en hoort hier steeds meer over. Het onderwerp wordt goed verwerkt in dit boek. Het weet je aan te grijpen en je gaat mee in het onderzoek en de vraagtekens rondom alles. Op zich is het verhaal redelijk voorspelbaar tijdens het lezen, maar er zitten gelukkig ook een paar flink onverwachte gebeurtenissen in. Hierdoor blijft het boek spannend en wil je het echt uit lezen. Goed boek voor jongeren om eens te lezen of te gebruiken op school om dit thema onder de aandacht te brengen. (wijtestenhet.nl)

Over ‘VOOR HETE VUREN::

Dit tweede boek van Brit en Boris is knap spannend. Ze duiken in een wereld vol criminaliteit en dreiging. Ze trekken echt de stoute schoenen aan en begeven zich tegen beter weten in op heel glad ijs. Is dat wel slim? Echt een goed voorbeeld is het natuurlijk niet. Een spannend verhaal levert het zeker wel op. Er zit een enorm tempo in het boek, dat ondanks een paar lastige woorden en zinnen leesbaar is voor stoere kinderen vanaf een jaar of 9. (Coole Suggesties)

‘Met andere woorden, Voor hete vuren is heel geschikt voor kinderen die graag een spannend boek willen lezen. Het is echt een boek voor stoere jongens en meisjes!’ (Chicklit)

Over ‘WERK AAN DE WINKEL’:

‘Werk aan de winkel is het eerste boek over Brit en Boris, een ondernemend duo met een grote dosis lef! Het boek is geschreven voor aanpakkers vanaf acht jaar. Deze leeftijdsgrens lijkt passend bij de inhoud en schrijfwijze van het verhaal. De zinnen bevatten een juist aantal woorden en hoewel er wat betreft educatie diepgang in het verhaal zit, blijft de jonge lezer aangespoord verder te lezen. Het is knap dat Oldersma deze balans heeft gevonden. Het verhaal wordt vergezeld door passende illustraties van Frodo de Decker. (…)Samenvattend kan gezegd worden dat Werk aan de winkel zeker een aanrader is voor kinderen en de oudere jeugd. Het is geen dik boek, maar Oldersma heeft goed nagedacht over hoe hij de plot zou opbouwen en laten verlopen. Om beurten zijn Brit en Boris aan het woord, wat zorgt voor spanning en een leerzame, positieve leeservaring.’ (CHICKLIT)

‘Een mooi verhaal over twee kinderen op de rand van volwassen worden. De twee kinderen vertellen het verhaal om en om, hetgeen duidelijk wordt door hun getekende aanwezigheid boven de hoofdstukken. Een dubbel perspectief dus, dat maakt het verhaal nog levendiger, terwijl er een heleboel gebeurt waardoor je geboeid doorleest. (…) Behalve dit leuke verhaal kan de lezer allerlei weetjes opdoen, en in het laatste hoofdstuk vind je nog meer tips over ondernemen. Met hulp van Brit en Boris kan je iets heel leuks opstarten, in de klas bijvoorbeeld. Folkert Oldersma kent de belevingswereld van kinderen heel goed.’ (LEESTAFEL)